Megjelent a Global Innovation Index 2013

2013. július 3-án a WIPO és az INSEAD közös kiadásában megjelent az idén hatodik alkalommal publikált The Global Innovation Index című kiadvány. A jelentés 142 országot rangsorol a 84 mutatóval felmért innovációs kapacitásuk alapján. Az összetett eredmények alapján harmadik éve Svájc és Svédország a két leginnovatívabb gazdaság, a harmadik helyen idén Nagy-Britannia szerepel a tavalyi dobogós Szingapúr helyett. Utóbbi a legújabb rangsorban a nyolcadik. Az első tíz sorrendjében jelentős változást jelent még az Amerikai Egyesült Államok „visszatérése”: a 2012-ben a tízedik helyre lecsúszó USA idén az ötödik. Az európai országok közül az említetteken kívül Hollandia (4. hely), Finnország (6. hely), Dánia (9. hely) és Írország (10. hely) szerepel.

A tanulmány megállapítja, hogy a fejlett országok többségében a kedvezőtlen gazdasági körülmények ellenére az innováció él és virágzik. A kutatás-fejlesztési kiadások a legtöbb gazdaságban meghaladják a gazdasági válság kirobbanása előtti szintet. A kevésbé fejlett országok közül Kína, Costa Rica, India és Szenegál mutatta a legdinamikusabb fejlődést.

Magyarország teljesítményét tekintve a vezető innovátorokat követők (innovation learners) csoportjába tartozik: 2013-ben a felmérésben résztvevő 142 ország közül a tavalyi helyezését tartva a 31. helyen szerepel. (Regionális összevetésben a 39 európai országból a 21. helyen áll.) Hazánkban a válság után növekedtek a (kiemelten az üzleti forrásból származó) kutatás-fejlesztési célú kiadások. Ennek köszönhetően a tanulmány azon 18 ország között tartja számon, amelyek kiemelkednek az innovációs képességek fejlesztésében. Egy másik szempont szerint Magyarország a 45 magas jövedelmű ország közül a negyedik az innováció hatékonyságában összevetve a rendelkezésre álló erőforrásokat és az elért eredményeket.A magyar innovációs szektor erőssége a meglévő tudás/technológia gazdasági hasznosítása, diffúziója és abszorpciója, azaz az új ismeretek átvétele, a felhasználókhoz történő eljuttatása és alkotó alkalmazása. A magyar innováció gyengébb teljesítménnyel rendelkezik az új tudás létrehozásában, oltalom alá helyezésében és az kreatív immateriális javak terén.

A teljes elemzés angol nyelven elérhető a kiadvány honlapján http://www.globalinnovationindex.org.

2013/07/10